Page 8 - Vellingeposten nr 1 2019
P. 8

8
           Tareq Taylors ”Maten e’ klar”


           Vill ersätta skräpmat mot god och nyttig mat




           Det  var  när  vardagspusslet  inte  gick   som gamla att kunna beställa färdigla-
           ihop  som  idén  till  hemkörd  färdigla-  gad  vällagad och nyttig mat direkt till
           gad mat från grunden föddes. David   dörren.
           Huseby och hans familj med minder-
           åriga barn hade däckats av influensan.   Maten e’ klars koncept bygger på att
           Då trädde kompisen, kocken Fredrik   måltiderna är lagade från grunden av
           Andersson in.                      färska råvaror. Recepten är  signerade
           Fredrik tog helt enkel med sig maten   Tareq Taylor, en av den svenska kock-
           från hans restaurang och serverade oss   himlens mest lysande stjärnor, allt för
           hemma, berättar David.             att säkerställa en så hög kvalité. Detta
           - Snabbmat har vi alla prövat, men om   i kombination till ett ytterst rimligt pris.








                                                                                   Fredrik Andersson
                                                                                   och Jesper Aspegren.
                                                                                  Projektet rymmer också bättre mat till   kar leverans. Maten tillagas i köket som
                                                                                  äldre, något som under de senaste åren   finns i Lund innan den kyls ned. Leve-
                                                                                  flitigt diskuterats.               ranserna går iväg samma dag. I första
                                                                                  - Vi har mött en stort gensvar hos många   skedet körs de ut till våra avhämtnings-
                                                                                  seniorer, inte bara hos dem som anlitar   ställen i  Vellinge, Falsterbo, Ljunghu-
                                                                                  den kommunala hemtjänsten, berättar   sen, Höllviken och Skanör.
                                                                                  David.                             Förutom Vellinge kommun så har många
                                                                                  Maten e’ klars pilotprojekt görs mot äldre   andra kommuner har redan visat stort
            David Huseby vid                                                      i Vellinge kommun som
            utlämningsstället på                                                  har behov hemtjänst.
            Lilla Torg i Vellinge.                                                Men även familjer och
                                                                                  pigga seniorer har möj-
           sanningen  ska  fram  är  kvalitén  inte   Vinsterna är många; god, vällagad och   lighet att beställa.
           så värst hög. Det finns idag få om ens   näringsriktig mat gör oss lyckligare och
           några alternativ som är bra och nyttiga   friskare. På så sätt kan också samhällets   Nio goda rätter att väl-
           nog att servera våra barn och oss själva,   kostnader för näringsrelaterade sjukdo-  ja mellan varje dag
           fortsätter David. Nu kommer alla unga   mar minska.                    Totalt erbjuder Maten e’

                                                                                  klar nio rätter varje dag
                                                                                  att välja mellan, vilket
                                                                                  ger en stor möjlighet att
                                                                                  variera sin kost.
                                                                                  Varje dag finns det en ny
                                                                                  fiskrätt och kötträtt samt
                                                                                  en vegetarisk ny rätt.
                                                                                  Dessutom kommer man
                                                                                  också att kunna välja
                                                                                  mellan sex andra rätter   Tareq Taylor matfilosofi
                                                                                  varje vecka, som till   präglar Maten e’ klar.
                                                                                  exempel husman, för ett par kronor ex-  intresse, men vi vill börja i mindre skala
                                                                                  tra, berättar David Huseby, en av grun-  först, säger Daniel Huseby.
                                                                                  darna till Maten e’klar.
                                                                                  Rätterna innehåller inga tillsatser, var-  Matjournalisten och TV-profilen, Jesper
                                                                                  ken e-ämnen eller någon form av kon-  Aspegren, en av ägarna till Maten e’ klar
                                                                                  serveringsmedel.  Valfrihet  från  en  väl   anser det är viktigt för de äldre att känna
                                                                                  tilltagen meny. En tvåbarnsfamilj kan   igen maten.
                                                                                  till exempel njuta av fyra olika rätter   - Ja det här är mat på riktigt och för oss
                                                                                  varje dag tillsammans. Kunderna kan   som börjar bli lite till åren betyder maten
                                                                                  välja en rätt eller en hel veckomatsedel.  så mycket, känner man igen sig blir mat-
                                                                                                                     glädjen desto större och Tareqs eminenta
                                                                                  Aptitretande matsedel              kunskap och kreativitet borgar för detta,
                                                                                  Matsedeln den 28 januari består av krä-  säger Jesper Aspegren.
                                                                                  mig gratäng med kyckling, soltorkade   - Och det syns också på beställningarna
                                                                                  tomater, basilika och kokt ris, tomatsop-  sedan starten  i slutet  av förra året  att
                                                                                  pa  med  parmesankrutonger  och  örtsal-  klassiska rätter beställs absolut mest.
                                                                                  lad, ribbenstek med rödkål, skysås och
                                                                                  kokt potatis, kokt torsk med senapssås,   Verksamheten har varit i gång en må-
                                                                                  dillslungad potatis och morötter, pane-  nad och beställningarna sker via inter-
                                                                                  rad sej med remouladsås, citron, ärtor   net, men redan har 28 butiker runt om
                                                                                  och kokt potatis, lasagne al forno, boeuf   i  Skåne  visat  intresse  att  sälja  rätterna
                                                                                  bourguignon med potatismos, raggmun-  över disk. Maten e’ klar ligger helt i
                                                                                  kar med stekt fläsk och rårörda lingon   linje med de trender som finns idag om
                                                                                  samt  köttbullar  med  gräddsås,  potatis-  hållbar utveckling.
                                                                                  mos och rårörda lingon, där de sex sista
                                                                                  rätterna är stående på menyn som kan   En vuxen portion kostar endast mellan
                                                                                  beställas dagligen.                59-69 kronor och en barn- eller halvpor-
                                                                                                                     tion mellan 39-49 kronor
                                                                                  - Konceptet är  enkelt. Du beställer på
                                                                                  hemsidan och väljer de dagar du öns-  Text SS Foto Ulf Photo
   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13